DEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Iako briga o zdravlju zuba Vaših mališana počinje još u trudnoći, sigurni smo da bi trebalo da znate činjenice. Prvo, da je vreme za prvu posetu stomatologu po nicanju prvog mlečnog zuba, i drugo, ako smo to već prevideli, a prvi karijesi su nastali, od prvog iskustva sa stomatologom zavisiće i dalja želja deteta za sledećim posetama. Iskreno se preporučujemo da brigu o zdravlju zuba Vaše dece pruzmemo baš mi. Imamo dosta iskustva, znanja a i volje za tim. Naravno, za uspeh je potrebna i Vaša saradnja i pomoć. Naučićemo Vas kako se dete priprema za prvu posetu i šta je ono što treba da mu kažete, a šta ne.
Dečja i preventivna stomatologija – Iako briga o zdravlju zuba Vaših mališana počinje još u trudnoći, sigurni smo da bi trebalo da znate činjenice. Prvo, da je vreme za prvu posetu stomatologu po nicanju prvog mlečnog zuba, i drugo, ako smo to već prevideli, a prvi karijesi su nastali, od prvog iskustva sa stomatologom zavisiće i dalja želja deteta za sledećim posetama. Iskreno se preporučujemo da brigu o zdravlju zuba Vaše dece pruzmemo baš mi. Imamo dosta iskustva, znanja a i volje za tim. Naravno, za uspeh je potrebna i Vaša saradnja i pomoć. Naučićemo Vas kako se dete priprema za prvu posetu i šta je ono što treba da mu kažete, a šta ne.

Kada niču stalni zubi?

Prvi stalni zub niče u 6. godini i to je najčešće prvi molar (kutnjak) ili 6. zub koji se nalazi iza svih mlečnih zuba i znatno je veći od mlečnih. Prvo niču donje, a zatim gornje šestice.

Odmah iza njih niču donji sekutići pa gornji, premolari se pojavljuju oko 10. i 12. godine, a poslednji niču očnjaci i drugi molari oko 11. i 13. godine. Umnjaci niču posle 17. godine.

Nakon nicanja sve četri stalne šestice treba posetiti stomatologa radi zalivanja fisura.

Zakažite besplatan pregled u Ordinaciji Pilipović

Kada niču mlečni zubi?

Nicanje prvog mlečnog zuba moze se očekivati između 6. i 8. meseca života. Nicanje zuba praćeno je pojačanim lučenjem pljuvačke, često su deca uznemirena, razdražljiva, stavljaju razne predmete u usta…

Prvo niču donji, a zatim gornji sekutići i to se obično desi u 1. godini života, nakon toga niču molari. Smatra se normalnim da do 3. godine života nikne svih 20 mlečnih zuba.

Roditelji treba da odmah po nicanju 1. mlečnog zuba započnu sa održavanjem oralne higijene upočetku, dok je dete sasvim malo najbolje je zube očistiti gazicom pokvašenom vodom i eventualno sodom bikarbonom, dok kasnije treba koristiti četkice i paste namenjene deci.

SMATRA SE DA DECA NE MOGU SAMOSTALNO PRATI ZUBE DO 3. GODINE ŽIVOTA JER NEMAJU DOVOLJNO RAVIJENE PSIHOMOTORNE OSOBINE I ZATO JE NEOPHODNO DA RODITELJI PERU ZUBE DECI.

Šta roditelji treba da znaju o zubima?

Kada započeti pranje zuba deci?

Roditelji treba da odmah po nicanju 1. mlečnog zuba započnu sa održavanjem oralne higijene upočetku, dok je dete sasvim malo najbolje je zube očistiti gazicom pokvašenom vodom i eventualno sodom bikarbonom, dok kasnije treba koristiti četkice i paste namenjene deci.

SMATRA SE DA DECA NE MOGU SAMOSTALNO PRATI ZUBE DO 3. GODINE ŽIVOTA JER NEMAJU DOVOLJNO RAVIJENE PSIHOMOTORNE SPOSOBNOSTI I ZATO JE NEOPHODNO DA RODITELJI PERU ZUBE DECI.

Zašto obavezno treba popravljati mlečne zube?

Karijes kod mlečnih zuba jako brzo napreduje zbog drugačijih strukturnih karakteristika u poredjenju sa stalnim zubima, i vrlo često mali nelečeni kvarovi dovode do ozbiljnih komplikacija kao što su otok, bol… tu sve iziskuje antibiotsko lečenje i najčešće vadjenje tog zuba, a to vuče dve ozbiljne posledice:

1. Dete zbog bola koje ga dovodi stomatologu (najčešće 1. put), a i bola koji mu zadaje stomatolog jer zbog infekcije često nemoze da da anesteziju ili ona ne deluje DETE NAVUČE STRAH OD STOMATOLOGA KOJEG NAJČEŠĆE NEMOŽE DA SE OSLOBODI CEO ŽIVOT.

2. Prerano vadjenje mlečnih zuba dovodi do toga da se preostali zubi pomere na mesto izvađenog zuba i na taj način onemogućavaju nicanje stalnih zuba koji ili ostaju u vilici ili niču van prirodnog niza. POSLEDICA JE NOŠENJE PROTEZA ZA ISPRAVLJANJE ZUBA ILI ČAK I HIRUŠKO VADJENJE ZUBA KOJI NE MOGU DA NIKNU.

Kada treba zalivati fisure?

Fisure se zalivaju na stalnim zubima, kutnjacima i predkutnjacima, odmah po njihovom nicanju. To praktično znači da DECU OBAVEZNO TREBA VODITI STOMATOLOGU U 6. GOD. KADA NIČU PRVI STALNI KUTNJACI.

Kada obavezno treba dete voditi stomatologu?

1. U prvoj godini života.
2. U 6. godini života (pred polazak u školu)
3. U 12. godini (školska deca)
4. VII razred (adolescenti)
I razred srednje škole
5. I godina studija.

Zalivanje fisura zašto i kada?

Fisura je usko udubljenje na griznoj površini zuba. Ona je toliko uska da u nju ne mogu da dobru vlakna četkice, ali može hrana i bakterije koje uzrokuju karijes. Fisura je mesto gde se zubi najčešće kvare.

Zalivanjem fisura se PREVENIRA NASTANAK KARIJESA! To je potpuno BEZBOLNA metoda, zub se ne buši već se prelakira sa specijalnim za to predviđenim sredstvima.

Kada treba zalivati fisure?

Fisure se zalivaju na stalnim zubima, kutnjacima i predkutnjacima, odmah po njihovom nicanju. To praktično znači da DECU OBAVEZNO TREBA VODITI STOMATOLOGU U 6. GOD. KADA NIČU PRVI STALNI KUTNJACi, A PO NICANJU SVIH OSTALIH BOČNIH ZUBA.

Zakažite besplatan pregled u Ordinaciji Pilipović

Zakaži termin