Preparacija kaviteta i postavljanje ispuna predstavlja jednu od najraširenijih medicinskih intervencija. Razlog je velika rasprostranjenost zubnog karijesa. Ručnim ili mašinskim dentalnim instrumentima se uklanja kariozno raspadnuta zubna supstanca sve do zdrave zubne supstance po kriterijumima koji se zasnivaju na naučnim temeljima. Nakon toga se u pripremljen kavitet postavlja adekvatan ispun..

Karijes

Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva prvenstveno izazvano bakterijama. Prvo zhvata samo gleđ koja promeni boju, ako se ne leci napreduje dalje do dentina kada se javlja bol. Leči se jednostavno uklanjanjem karijesom promenjenog dentina i postavljanjem PLOMBE.

NELEČENI KARIJES DOVODI DO ZAPALJENJA PULPE ŠTO JE MNOGO OZBILJNIJE I TEŽE OBOLJENJE! ZATO JE VAŽNA POSETA STOMATOLOGU U RANOM PERIODU NAPRETKA KARIJESA!

animacija karijes1 animacija pulpitis1

Komplikacije karijesa

Ako se karijes ne leči na vreme bakterije koje su ga izavale dalje napreduju do PULPE,u narodu poznata kao „zubni živac“ i izazivaju zapaljenje. Zapaljenje pulpe je mnogo ozbiljnije oboljenje pračeno jakim bolovima koji ne prestaju i koji mogu prilično da izmuče pacijenta. Leči se tako što se nakon uklanjanja karijesa uklanja i pulpa zuba, poznatije kao „vađene živca“. Ova TERAPIJA JE MNOGO MANJE USPEŠNA od terapije karijesa gleđi i dentina. Razlog tome je što takozvani „mrtav zub“ skoro uopšre ne može da se hrani zato postaje „krt“ i LAKO SE LOMI .

MOGUĆNOST OPTEREĆENJA ovakvog zuba krunicom ili mostom moguća je tek posle njihovog dodatnog OJAČANJA NADOGRADNJOM.

Ovakvi zubi često POTAMNE što je prilično estetski loše.

NELEČENO ZAPALJENJE PULPE DOVODI DO SPUŠTANJA PROCESA NA OKOLNO VEZIVNO TKIVO I KOST ŠTO JE JOŠ TEŽE OBOLJENJE SA LOŠIJOM PROGNOZOM PO ZUB!!!

Ovo oboljenje može biti praćeno jakim bolovima i OTOCIMA, ili mogu proći uz vrlo blage simptome ali sa velikim razaranjima u kosti. Lečenje APIKOTOMIJA ILI VADJENJE ZUBA!

Zašto treba menjati stare plombe?

Usled dejstva sila koje su prisutne u ustima i zbog osobine materijala od kojih se prave plombe, da se vremenom skupljaju plombe vise „rubno ne zatvaraju “ tj. veza izmedju zuba i plombe slabi i plomba vise ne naleze na zub upotpunosti. Na tim mestima se stvara pukotina u koju ulazi hrana, bakterije koje dovode do novog karijesa i svih njegovih komplikacija. To je razlog zasto stare plombe treba menjati.

bele-plombe
kompozitni-ispuni

Ukoliko Vas boli zub, imate stare plombe ili karijes ne čekajte poslednji trenutak

Zakažite termin u Vašoj stomatološkoj ordinaciji Pilipović