top of page

Saveti stomatologa

Uputstvo o pravilnom pranju zuba

Koliko puta dnevno treba prati zube i kada?

Mnogo važniji od broja pranja je način na koji to radite. Naslage koje se nakon nepotpunog pranja zadrže u prostoru između zuba mogu dovesti do pojave karijesa. Usled taloženja ovih naslaga dolazi do zapaljenja desni pa čak i gubitka zuba. Zato bi jedno efikasno pranje svakako bilo značajnije od tri nemarna. Generalno, po 3-5 minuta pravilnog pranja zuba ujutru i uveče je preporučeni minimum.

Kako se pravilno upotrebljava četkica za zube?

1. Usmerite snopove četkice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Pravite lake kružne pokrete, ali vodite računa da vrh snopa ostane na istom mestu. Duži spoljašnji snopovi četkice uklanjaju naslage sa zuba i desni. Odvojte 10 sekundi za pranje svakog zuba posebno.

2. Zatim, ponovo kružnim pokretima uklonite naslage sa spoljašnje površine donjih i gornjih zuba ... Na isti način perite unutrašnju površinu gornjih i donjih zuba.

3. Da biste oprali unutrašnju površinu prednjih zuba, okrenite četkicu kao što je prikazano na slici. Ponovo pravite kružne pokrete, tako da osetite snopove četkice među zubima i na desnima.

4. Da biste odstranili naslage sa kutnjaka koristite duže snopove četkice.

5. Četkicom pravite pokrete napred-nazad i na taj način ćete odstraniti naslage sa površine gornjih i donjih kutnjaka. Zatim se uverite da ste oprali i poslednji zub u usnoj duplji.

bottom of page